Najlepsza karma dla kota – jaka powinna być?


Jedzenie to oczywista konieczność, choć może też być dla zwierzaka dużą przyjemnością. Jaka karma jest dla kotów najlepsza?

Już od pierwszych dni, gdy tylko kocie maleństwo zamieszka pod naszym dachem, należy zwrócić uwagę na jakość i atrakcyjność serwowanego mu pożywienia. Dlaczego? Ponieważ od prawidłowego żywienia w dużej mierze zależy zdrowie i dobre samopoczucie zwierzęcia. Tylko jaka karma jest dla kotów najlepsza?

Karma dla kociąt – na dobry start

Podstawową rolą pokarmu jest dostarczenie zwierzętom wszystkich niezbędnych składników odżywczych w ilościach zabezpieczających ich prawidłowy wzrost, rozwój i codzienne funkcjonowanie. Pokarm podawany kocim maluchom ponadto kształtuje ich nawyki żywieniowe, preferencje smakowe, a także może być pomocny w socjalizacji. Dlatego właśnie jakość karmy, która zostaje wprowadzona jako pierwszy pokarm stały jest szczególnie ważna.

W pierwszych dniach po odstawieniu, czyli od momentu zaprzestania spożywania mleka matki, najistotniejsza jest odpowiednio wysoka zawartość tłuszczu i białka w pokarmie. Składniki te są źródłem zarówno łatwo przyswajalnej energii, jak i materiału budulcowego dla rosnącego organizmu. Bardzo ważna jest jakość białka, które powinno być pełnowartościowe i łatwostrawne, szczególnie w tym okresie. Karma junior dla kota, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie maluchów na ten składnik, powinna zawierać go znacznie więcej, niż posiłki dla osobników dorosłych.

Dostarczenie kociakowi odpowiedniej ilości energii to równie ważna kwestia. Specyfika przemian metabolicznych u kotów sprawia, że zarówno te młode, jak i całkiem dorosłe, czerpią energię przede wszystkim z tłuszczów, choć również z białek, a nie z węglowodanów. Dlatego też kaloryczność karmy dla tych zwierząt nie może być determinowana poprzez ilość węglowodanów, których źródłem są przede wszystkim składniki roślinne.

trzy kotki bengalskie jedzą z jednej miski

Smaki dzieciństwa

Ze względów smakowych koty preferują białko zwierzęce. Dzieje się tak, ponieważ ich kubki smakowe są wrażliwe na niedawno odkryty przez naukowców smak umami, zwany też smakiem mięsnym lub rosołowym. Jest on wyczuwalny przede wszystkim w takich pokarmach jak mięso, którego koty są wielkimi smakoszami.

Okres wczesnego wzrostu kota jest ważny ze względu na jego naturalną tendencję do nabywania i kształtowania nawyków żywieniowych. Kot ze względu na swoją naturę z wielką ciekawością podchodzi do poznawania nowych smaków. Długotrwałe stosowanie tylko jednej karmy – i to od pierwszych dni przejścia na pokarm stały – może tę naturalną chęć degustowania zaburzyć. Dlatego też wskazane są zmiany smaków i konsystencji pożywienia, dzięki czemu codzienna dieta kota będzie dodatkowo bardziej urozmaicona. Warto poeksperymentować z takimi produktami, jak karma w postaci grubo zmielonego pasztetu, czy filety dla kota w saszetkach. Oczywiście taki „trening” nowych smaków nie wyklucza ryzyka, że w późniejszych etapach swojego życia kot stanie się bardziej wybredny i będzie faworyzował jeden rodzaj pożywienia. Warto jednak podjąć wyzwanie i przyzwyczajać go do różnych pokarmów. Szczególnie na początku życia.

Prawidłowa dieta kota – mięso, mięso i jeszcze raz mięso

Koty są zwierzętami mięsożernymi, dlatego też podstawę podawanego im pokarmu powinno stanowić mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Należy podkreślić, że większość surowców pochodzenia zwierzęcego jest nie tylko źródłem białka, ale też tłuszczu, który istotnie wpływa na postrzeganie atrakcyjności danej karmy przez koty. Są one wielkimi fanami tłustego jedzenia.

W surowcach, z których powstaje karma dla kotów, czyli przede wszystkim w poszczególnych gatunkach mięsa i ryb, ważna jest nie tylko zawartość tłuszczu, ale też skład kwasów tłuszczowych. Należy zwrócić szczególną uwagę na ilość kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 oraz ich wzajemne proporcje z kwasami tłuszczowymi n-6. Dlatego też najlepszym źródłem tych substancji są ryby i tłusty drób (kaczka, gęś, kurczak zagrodowy). Dopiero, gdy brakuje ich w składzie karmy, ponieważ bazuje ona na innych rodzajach mięsa, trzeba bilansować je za pomocą tłuszczów rybich i olejów roślinnych.

Kwasy n-3, oprócz tego, że są odpowiedzialne za kontrolę procesów zapalnych w każdej komórce, to odpowiadają też za prawidłowe działanie mózgu (szczególnie funkcje poznawcze), procesy rozrodcze oraz prawidłowe uwrażliwienie komórek na działanie endogennych hormonów. Na żadnym etapie życia kota nie może ich zabraknąć.

Karma dla kotów, czyli stopień przetworzenia

Warto wiedzieć, że w zależności od stopnia przetworzenia karmy, poszczególne jej rodzaje różnią się pod kątem przyswajalności składników odżywczych. Obróbka technologiczna polegająca na poddaniu pokarmu działaniu wysokich temperatur ogranicza strawność składników, głównie tych białkowych. Zasadniczo wszystkie gotowe karmy przez nią przechodzą. Jednak im mniejszej liczbie procesów są poddane – tym większą ilość składników odżywczych zachowują. Dobrze jest więc poszukać karm, które najbardziej przypominają surowce, z których zostały wyprodukowane. Pokarm niezawierający konserwantów, o konsystencji przypominającej grubo zmielony pasztet (a nie idealnie uformowane klopsiki) dobrze wróży.


materiał sponsorowany