Król zwierząt


Od zawsze uważany był za najpotężniejsze ze zwierząt - wojowniczy, władczy, odważny i silny - lew. Wszędzie gdzie się pojawi budzi respekt. Występuje w Afryce (na południe od Sahary), a jeden podgatunek także w Azji - na półwyspie Kathiwar.

Od zawsze uważany był za najpotężniejsze ze zwierząt – wojowniczy, władczy, odważny i silny – lew. Wszędzie gdzie się pojawi budzi respekt. Występuje w Afryce (na południe od Sahary), a jeden podgatunek także w Azji – na półwyspie Kathiwar.

Wygląd:

Długość tułowia samców: 170-190 cm, samic – 140-175 cm, długość ogona: 70-105 cm, wysokość: 80-110 cm, ciężar samców: 150-250 kg, samic – 120-180 kg.

Tułów i łapy osobniki dorosłe mają koloru płowożółtego lub brązowego (w różnych odcieniach), młode natomiast są w cętki. Dorosłe samce mają charakterystyczną grzywę na głowie, karku, barkach i pod piersią. Grzywa pełni funkcję ochronną w czasie walki, ale także świadczy o kondycji zwierzęcia (im bujniejsza, tym zwierzę silniejsze i zdrowsze). Może być koloru brązowo- żółtego, rudego oraz kremowego. Najczęściej ciemnieje wraz z wiekiem. Samice mogą, ale nie muszą, od dolnej strony szyi i na piersiach mieć dłuższe włosy.

Lwy jako jedyne koty mają ogon zakończony brązowo-czarną kitką. Mają bardzo silną szczękę, mocne łapy zakończone ostrymi pazurami.

Rozmnażanie:

Ciąża samicy trwa od 100 do 116 dni. W miocie może urodzić od dwóch do sześciu lwiątek, o wadze około 1300 gram. Opiekę nad maleństwami sprawuje zarówno matka jak i reszta samic ze stada. Młode narażone są na wiele niebezpieczeństw (są np. zagryzane przez dorosłe lwy – przewodników konkurencyjnych stad), dlatego dojrzałość płciową osiąga zaledwie jedno na pięć małych kociaków. Samce dojrzewają w wieku 2 lat, samice – 3. Na wolności żyją 12-15 lat, w niewoli ich życie wydłuża się nawet do 25 lat.

Tryb życia:

Lwy to zwierzęta stadne. Żyją w grupach, które składają się najczęściej z czterech bądź sześciu lwic, którym towarzyszy dorosły samiec bądź kilka samców. Nie są jednak stałymi partnerami. Ze względu na dużą konkurencję – słabsze samce po pewnym czasie (zwykle 2-3 lata) są zastępowane przez silniejsze. Samice najczęściej w swoim stadzie pozostają do końca życia.

Lwy zalicza się do pięciu najgroźniejszych zwierząt afrykańskich (tzw. wielka piątkę Afryki stanowią słoń, nosorożec, bawół, lew i lampart). Pokarmem lwów są duże i średniej wielkości ssaki – gnu, zebry, bawoły, guźce, słonie i hipopotamy. Potrafią także żywić się padliną. Zdobycz jest konsumowana nie tylko przez osobnika, który ją upolował, ale przez całe stado.

Polują głównie samice, ale jako pierwszy pożywia się zawsze przewodnik stada.

Terytorium stada wynosi od 20 do 400 km kwadratowych, w zależności od zasobów pokarmowych na danym terenie. Lwy są aktywne o różnych porach dnia, najczęściej jednak polują przed świtem lub po zmierzchu, potrafią biegać z prędkością 60 km/h. 

Ochrona:

Lwy znajdują się w Czerwonej Księdze IUNC (Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody i jej Zasobów) jako gatunek zagrożony wyginięciem.

Czy wiesz, że…

W sprzyjających warunkach ryk lwa słychać z odległości pięciu kilometrów. Ryk jest oznaką panowania lwa na danym obszarze. Często bywa jednak zdradliwy – przyciąga kłusowników…