Jaguar – łagodny za młodu


Jaguar obok lwa i tygrysa jest największym drapieżnikiem wśród kotowatych.

Zamieszkuje głównie Amerykę Środkową i Południową oraz południe Argentyny aż po granice Meksyku.

Wygląd

Długość tułowia wraz z głową: 100-180 cm, długość ogona: 40-70 m, wysokość: 55-76 cm, ciężar 30-150 kg. Największe jaguary żyją w okolicach mokrych i otwartych sawann. Ich umaszczenie jest bardzo podobne do lampartów. Najczęściej jaguary są koloru cynamonowo-żółtego lub blado-czerwono-żółtego z czarnymi pierścieniowatymi plami. Plamy mogą być również cynamonowe otoczone czarnymi obwódkami tzw. rozetkami. Brzuch, wewnętrzną stronę nóg oraz brodę, podgardle i okolice pyska zwierzęta te mają białe. Ale, co ciekawe, zdarzają się również osobniki całe czarne.

Jaguary mają masywne, umięśnione, mocno zbudowane ciało. Ich krótkie łapy zakończone ostrymi pazurami są silne, szeroko rozstawione. Ogon mają gruby i masywny. Głowę dużą i okrągłą, uszy i oczy – niewielkie.

Rozmnażanie

Gody jaguara odbywają się w różnych okresach roku, jednak najczęściej w czasie pory deszczowej. Samice wiją sobie gniazda w miejscach trudno dostępnych, gdzie po około 100 dniach ciąży rodzą od 1 do 4 małych jaguarków (ważą 700-900 gram). Maluchy mimo iż są karmione dość długo mlekiem matki (do 5-6 miesiąca życia), to już w trzecim miesiącu jedzą również mięso. Przed upływem dwóch lat zaczynają żyć na własny rachunek.

Jaguary mimo dzikiej natury łatwo się oswajają gdy są młode. Groźne stają się po osiągnięciu dojrzałości płciowej czyli mniej więcej w wieku 2 lat. Na wolności żyją średnio 11 lat, w ogrodach zoologicznych – dwa razy dłużej.

Tryb życia

Żyją i polują w wilgotnych lasach tropikalnych oraz subtropikalnych, na sawannach i w okolicach rzek. Dzięki swojej zwinności i zręczności bardzo dobrze czują się na drzewach. Są samotnikami. Łowy zaczynają zwykle nocą, polują na duże ssaki pancerniki, tapiry, kapibary oraz pekari (gdy przebywają w okolicach gospodarstw domowych zagrożone są też zwierzęta farmerów). W dzień szukają zacisznych miejsc na drzemkę.

Ochrona

Jaguary są objęte ochroną gatunkową. Jednak ze względu na zmiany klimatyczne i kurczenie się terenów leśnych jest ich coraz mniej. Wiele osobników ginie z ręki farmerów, których bydło jest pożywieniem jaguarów, a także z rąk kłusowników (ze względu na piękne futro).

Czy wiesz, że…

Jaguar ma ze wszystkich kotowatych najmocniejszą szczękę (zakończoną ostrymi zębami). Potrafi rozgryźć skorupę żółwia, albo złamać kark swojej ofierze. Świetnie pływa i poluje w wodzie.