Warzywa dla kota. Sprawdź, które wybrać, a jakich unikać!


Twój kot kocha warzywa? Nie odmawiaj mu tej przyjemności, mimo że jest mięsożercą i nie potrzebuje żadnych warzyw w swojej diecie!

Niektóre mruczki uwielbiają zieleninę tak bardzo, że kradną ją ze stołu. Zastanawiasz się, które warzywa (podawane w małych ilościach!) są bezpieczne, a nawet zdrowe dla twojego kota? Podpowiadamy!

1. Zielone

Spośród zielonych warzyw mruczki najbardziej lubią groszek. Możesz go podawać kotu w formie smakołyków albo rozgnieść na papkę i dodać odrobinę do karmy. Groszek jest bogaty w wiele witamin i składników mineralnych. Szparagi i gotowane brokuły to także zdrowy pomysł na przekąskę między posiłkami. Te włókniste warzywa pomagają w usuwaniu kłaczków z kociego przewodu pokarmowego. Natomiast świeży ogórek i cukinia mogą stanowić niskokaloryczne przekąski dla tych mruczków, które powinny trochę schudnąć.

2. Pomarańczowe

Ugotowana w nieosolonej wodzie marchewka może być wspaniałym przysmakiem dla kociaków. Najlepiej pokroić ją w kostkę lub zetrzeć na tarce – dzięki temu mruczek nie zadławi się zbyt dużym kawałkiem. Marchewka pomaga na zaparcia i biegunki, a do tego jest bogata w witaminy. Gotowana dynia ma podobne właściwości, zwłaszcza w formie purée dodanego do karmy. Wiele kotów nie oprze się kukurydzy z puszki. W niewielkich ilościach stanowi ona źródło błonnika pokarmowego ułatwiającego trawienie. Możesz też ugotować kolbę kukurydzy i pozwolić kotu trochę ją poobgryzać.

Wszystko, co warto wiedzieć o kotach Wszystko, co warto wiedzieć o kotach

3. Białe

Dodanie do karmy niewielkiej ilości purée z jasnych warzyw, takich jak gotowana pietruszka, ziemniak czy seler, może być skutecznym sposobem na problemy w kuwecie. Jednak wiele mruczków nie przepada za zapachem tych warzyw, trzeba je więc dobrze ukryć w smakowitej mokrej karmie. Jeśli problem z biegunką lub zaparciami często się powtarza, szukaj pomocy u lekarza weterynarii.

4. Czerwone

Spośród czerwonych warzyw najlepsza dla kotów jest czerwona papryka. Należy usunąć z niej pestki i pokroić na drobne kawałki, by kociak się nie zadławił. Natomiast burak gotowany w nieosolonej wodzie podawany w małych ilościach może powstrzymać biegunkę. Jednak większa porcja może wywołać u kotów objawy zatrucia.

5. Uwaga: trujące warzywa dla kota!

Czosnek, cebula, pomidory i awokado to rośliny niebezpieczne dla kota – mogą powodować poważne zatrucia lub niestrawność. Unikaj także szpinaku, szczypiorku, ostrej papryki oraz warzyw gotowanych w osolonej wodzie. Sól bardzo szkodzi kocim nerkom. Zbyt duża ilość warzyw w kociej diecie może doprowadzić do zapalenia trzustki i cukrzycy. Wszystko z umiarem!

Autor: Dakota Świątkowska
Array