Kot czarnołapy – najmniejszy kot Afryki


Kot czarnołapy (Felis nigripes) - gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych, odkryty i opisany w 1824 roku przez Williama Burchella, najmniejszy przedstawiciel dzikich kotowatych w Afryce. Najmniej poznany gatunek afrykańskich drapieżników.

Kot czarnołapy (Felis nigripes) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych, odkryty i opisany w 1824 roku przez Williama Burchella, najmniejszy przedstawiciel dzikich kotowatych w Afryce. Najmniej poznany gatunek afrykańskich drapieżników, umieszczony w Czerwonej Księdze w 2002r. jako gatunek narażony na wyginięcie (kategoria VU – Vulnerable).

Występowanie i zachowanie
Endemit. Występuje od Botswany, poprzez Namibię do RPA.
Zamieszkuje suchą sawannę oraz tereny półpustynne. Brak go na pustyniach Namibii i Kalahari.
Prowadzi wieczorno-nocny tryb życia. Poluje o zmierzchu. Dnie spędza odpoczywając.
Rzadko wspina się na drzewa.
Prowadzi samotniczy tryb życia.

Pokarm
Małe ssaki, gady, szarańczaki.

Wygląd
Niewielki kot o ochrowym ubarwieniu, zaokrąglonych uszach i czarnych podeszwach stóp. Sierść ma wyraźny wzór: okrągłe cętki o barwie brązowo-czarnej, biegnące rzędami wzdłuż szyi i tułowia. Ogon cienki i spiczasty z czarnym zakończeniem i 2-3 ciemnymi pełnymi pierścieniami, przechodzącymi w niepełne w stronę nasady ogona. Skóra w odróżnieniu od innych kotowatych jest jednolicie różowa. Kończyny smukłe, delikatne. Na pysku dwie pręgi. Oczy wyjątkowo duże.

Długość tułowia: z głową 34-50 cm
Długość ogona: 15-22 cm
Wysokość w kłębie: 25 cm
Waga: samice 0.8-1.2, samce 1.6-2.1 kg

W niewoli kot czarnołapy żyje do 10 lat.
Samice osiągają dojrzałość płciową w wieku między 8 a 12 miesięcy.

Rozmnażanie
Ciąża trwa 63-68 dni. W miocie znajduje się od jednego do czterech kociąt, zazwyczaj dwa. Kocięta rodzą się ślepe i niesamodzielne, ważą początkowo 60-84g. Dojrzewają szybciej niż kocięta innych kotów o podobnej wielkości. W wieku do 2 tygodni uczą się chodzić, jedzą stały pokarm z końcem 1 miesiąca. W wieku 5 miesiecy są całkowicie niezależne.
Samica może mieć do dwóch miotów w roku – w okresie od wiosny do jesieni.

Ochrona
Kot Czarnołapy znajduje się na liście CITES. W Botswanie i Południowej Afryce polowanie na niego jest zakazane.

 

W lutym 2011r. urodziły się pierwsze kocięta kota czarnołapego jako rezultat zapłodnienia in vitro – w Audubon Nature Institute. Co ciekawe – zarówno sperma jak i jajeczka były wcześniej zamrożone przez okres kilku lat. Daje to nadzieję na zwiększenie populacji i różnorodności genetycznej populacji kota czarnołapego na świecie.