Jakie mięso jest najlepsze dla kota?

author-avatar.svg

Joanna Nowakowska

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty

Kot nie może być wegetarianinem, bo białko roślinne nie zawiera tauryny, a białko zwierzęce jest dla niego głównym źródłem energii.

mięso dla kota

fot. Shutterstock

Mruczki to zdecydowanie mięsożerne zwierzęta. Dlatego w ich diecie powinno przeważać dobrej jakości mięso. Z kolei warzywa i inne produkty roślinne powinny być jedynie dodatkiem i urozmaiceniem, a nie podstawą diety. Zatem, jakie mięso dla kota będzie najlepsze?

Mięso dla kota

  • Najbardziej wartościowe dla kotów jest mięso przerośnięte, ze ścięgnami, żyłami i tłuszczem. Polecane rodzaje to wołowina (bogate źródło tauryny!), drób, cielęcina, królik, jagnięcina, ryby słodkowodne, ryby morskie z wolnych połowów. Nie poleca się wieprzowiny z uwagi na zagrożenie wirusową chorobą Aujeszkego. Chyba że mięso pochodzi z państwa wolnego od tej choroby (np. kraje skandynawskie).
  • Mięso dla kota powinno być lekko zagotowane lub sparzone, by zabić bakterie (np. salmonelli) i pasożyty. Przemrażanie w warunkach domowych się nie sprawdzi – potrzebna jest temperatura poniżej -20 stopni C.
  • Mięso można podawać zmielone lub pokrojone na paseczki.
  • Żołądki drobiowe serwujmy po zagotowaniu i pokrojeniu (są dość twarde).

właściciel karmi kota

  • Serca – drobiowe lub wołowe – dostarczają wartościowych protein. Nie usuwajmy otoczki tłuszczu.
  • Wątróbka – drobiowa lub wołowa – jest cennym źródłem witaminy A i żelaza. Jednak nadmierna jej ilość może spowodować zatrucie witaminą A i toksynami, które gromadzi wątroba. Powinna być podgotowana lub sparzona. Surowa może powodować rozwolnienie, a nadmiernie przegotowana – zaparcia. Wątróbkę można podać dwa razy w tygodniu.
  • Nerki to świetne źródło żelaza i witamin. Należy je moczyć w wodzie przed podaniem przez kilka godzin, by zmiękły.

 

  • Szpik kostny i chrząstki są doskonałymi dodatkami do pożywienia. Ważne: kości drobiowe podajemy wyłącznie surowe! Po zagotowaniu stają się zbyt kruche i mogą przebić jelita. Chrząstki i kości najlepiej zmielić przed podaniem.
  • Mięso z ryb to bogate źródło białka i kwasów omega-3 i omega-6. Najlepiej podawać je gotowane i pozbawione ości, bez przypraw, nigdy wędzone czy pieczone. Nie wolno serwować kotu wnętrzności, szczególnie wątroby. Wybierajmy ryby pochodzące z naturalnego środowiska, nie z intensywnych hodowli (mniej skażone chemią). Jeden posiłek rybny w tygodniu będzie świetną odmianą w diecie zdrowego kota (ryby nie służą mruczkom z problemami urologicznymi).
Pierwsza publikacja: 25.04.2022

Podziel się tym artykułem:

author-avatar.svg

Zobacz powiązane artykuły

30.04.2025

Ryby w karmach dla kotów. Dlaczego warto podawać kotu rybne karmy?

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty

„Ryby są zdrowe” – zapewne słyszałeś to stwierdzenie. A czy są one odpowiednie dla mruczków? Jakie ryby możemy znaleźć w karmach dla kotów i które będą najlepsze?

Ryby w karmach dla kotów

undefined

23.04.2025

Węglowodany w kociej diecie. Czy koty naprawdę ich potrzebują?

Ten tekst przeczytasz w 4 minuty

Czy węglowodany muszą znaleźć się w każdej kociej diecie? A może stanowią tylko zapychacz? Sprawdź, ile węglowodanów powinien dostawać twój kot!

kot i węglowodany

undefined

20.04.2025

Alergia pokarmowa u kota. Czym się objawia i jak ją leczyć?

Ten tekst przeczytasz w 4 minuty

Na czym polega alergia pokarmowa u kota? Sprawdź, jak rozpoznać, na co uczulony jest twój domowy pupil i jak możesz mu pomóc!

alergia pokarmowa u kota

undefined

null

Bądź na bieżąco

Zapisz się na newsletter i otrzymuj raz w tygodniu wieści ze świata kotów!

Zapisz się