28.02.2018
Jakie mięso jest najlepsze dla kota?
Joanna Nowakowska
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Kot nie może być wegetarianinem, bo białko roślinne nie zawiera tauryny, a białko zwierzęce jest dla niego głównym źródłem energii.
fot. Shutterstock
Mruczki to zdecydowanie mięsożerne zwierzęta. Dlatego w ich diecie powinno przeważać dobrej jakości mięso. Z kolei warzywa i inne produkty roślinne powinny być jedynie dodatkiem i urozmaiceniem, a nie podstawą diety. Zatem, jakie mięso dla kota będzie najlepsze?
Mięso dla kota
- Najbardziej wartościowe dla kotów jest mięso przerośnięte, ze ścięgnami, żyłami i tłuszczem. Polecane rodzaje to wołowina (bogate źródło tauryny!), drób, cielęcina, królik, jagnięcina, ryby słodkowodne, ryby morskie z wolnych połowów. Nie poleca się wieprzowiny z uwagi na zagrożenie wirusową chorobą Aujeszkego. Chyba że mięso pochodzi z państwa wolnego od tej choroby (np. kraje skandynawskie).
- Mięso dla kota powinno być lekko zagotowane lub sparzone, by zabić bakterie (np. salmonelli) i pasożyty. Przemrażanie w warunkach domowych się nie sprawdzi – potrzebna jest temperatura poniżej -20 stopni C.
- Mięso można podawać zmielone lub pokrojone na paseczki.
- Żołądki drobiowe serwujmy po zagotowaniu i pokrojeniu (są dość twarde).
- Serca – drobiowe lub wołowe – dostarczają wartościowych protein. Nie usuwajmy otoczki tłuszczu.
- Wątróbka – drobiowa lub wołowa – jest cennym źródłem witaminy A i żelaza. Jednak nadmierna jej ilość może spowodować zatrucie witaminą A i toksynami, które gromadzi wątroba. Powinna być podgotowana lub sparzona. Surowa może powodować rozwolnienie, a nadmiernie przegotowana – zaparcia. Wątróbkę można podać dwa razy w tygodniu.
- Nerki to świetne źródło żelaza i witamin. Należy je moczyć w wodzie przed podaniem przez kilka godzin, by zmiękły.
- Szpik kostny i chrząstki są doskonałymi dodatkami do pożywienia. Ważne: kości drobiowe podajemy wyłącznie surowe! Po zagotowaniu stają się zbyt kruche i mogą przebić jelita. Chrząstki i kości najlepiej zmielić przed podaniem.
- Mięso z ryb to bogate źródło białka i kwasów omega-3 i omega-6. Najlepiej podawać je gotowane i pozbawione ości, bez przypraw, nigdy wędzone czy pieczone. Nie wolno serwować kotu wnętrzności, szczególnie wątroby. Wybierajmy ryby pochodzące z naturalnego środowiska, nie z intensywnych hodowli (mniej skażone chemią). Jeden posiłek rybny w tygodniu będzie świetną odmianą w diecie zdrowego kota (ryby nie służą mruczkom z problemami urologicznymi).
Zobacz powiązane artykuły
30.04.2025
Ryby w karmach dla kotów. Dlaczego warto podawać kotu rybne karmy?
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
„Ryby są zdrowe” – zapewne słyszałeś to stwierdzenie. A czy są one odpowiednie dla mruczków? Jakie ryby możemy znaleźć w karmach dla kotów i które będą najlepsze?
undefined
23.04.2025
Węglowodany w kociej diecie. Czy koty naprawdę ich potrzebują?
Ten tekst przeczytasz w 4 minuty
Czy węglowodany muszą znaleźć się w każdej kociej diecie? A może stanowią tylko zapychacz? Sprawdź, ile węglowodanów powinien dostawać twój kot!
undefined
20.04.2025
Alergia pokarmowa u kota. Czym się objawia i jak ją leczyć?
Ten tekst przeczytasz w 4 minuty
Na czym polega alergia pokarmowa u kota? Sprawdź, jak rozpoznać, na co uczulony jest twój domowy pupil i jak możesz mu pomóc!
undefined