09.07.2024

Kot pustynny – niepozorny łowca skryty pośród wydm

logo swcf

Save Wild Cats Foundation

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty

Kot pustynny, zwany też arabskim jest jednym z najmniejszych przedstawicieli kotowatych (obok kota czarnołapego, kusego i rdzawego). Jak sama nazwa wskazuje – jego niszą ekologiczną są pustynie, półpustynnie i inne podobne tereny. Życie w takim środowisku ułatwia mu szereg przystosowań – w tym paskowy kolor sierści.

kot pustynny

fot. Save Wild Cats Foundation

Występowanie i środowisko

Koty pustynne żyją w trzech odrębnych regionach świata: na afrykańskiej pustyni Sahara, która rozciąga się przez Algierię, Niger i Maroko; na Półwyspie Arabskim; oraz w częściach Azji Środkowejmi.in w Turkmenistanie, Iranie, Pakistanie i Afganistanie.

Koty pustynne preferują bardzo suche, jałowe siedliska z niewielką ilością roślinności, do których są dobrze przystosowane. Zwierzęta te zamieszkują pustynie, ale także suche równiny i skaliste doliny, gdzie warunki bywają ekstremalne. 

Czas na łowy

Koty pustynne żywią się przede wszystkim małymi gryzoniami, czasami zającami, ptakami, pająkami, owadami i gadami. Są nieustraszonymi łowcami węży — ich ofiarą mogą być nawet jadowite żmije. Żyjąc w stosunkowo odludnym środowisku, koty pustynne są pokarmowymi oportunistami z konieczności. Podobnie jak wiele gatunków zamieszkujących pustynię, koty pustynne mogą przetrwać bez picia wody przez tygodnie. Zamiast tego pozyskują potrzebną im wilgoć ze swoich ofiar. Koty pustynne polują, skradając się blisko ziemi i wykorzystując swój wyostrzony zmysł słuchu do wykrywania ofiar. Dźwięki potencjalnego posiłku zakopującego się pod ziemią powodują, że koty pustynne zaczynają szybko kopać, aby odsłonić i złapać ofiarę. Po złapaniu mogą przykryć upolowaną ofiarę piaskiem i później wrócić, aby się pożywić.

kot pustynny 1
fot. Save Wild Cats Foundation

Niezwykłe przystosowania i tryb życia

Jak większość kotowatych, kot pustynny prowadzi samotniczy tryb życia. W zależności od regionu występowania jest aktywny, albo w nocy, albo o świcie i o zmierzchu. 

Temperatura powierzchni w środowisku życia tego gatunku może osiągać nawet 50 stopni Celsjusza w ciągu dnia, a następnie spadać poniżej zera w nocy. Gatunek ten chowa się do nor, gdy temperatury stają się zbyt ekstremalne. Co ciekawe, potrafi te nory sam aktywnie kopać. Dlatego też preferuje obszary, gdzie ziemia nie jest zbyt twarda. 

Koty pustynne mają gęste włosy na podeszwach każdej stopy – chroni je to przed intensywnym ciepłem i zimnem, a także pomagają im poruszać się po piaskowych wydmach.

Zagrożenia

Utrata siedlisk prowadząca do zmniejszenia się liczby ofiar jest jednym z największych zagrożeń dla kotów pustynnych. Ekosystemy suche są szczególnie narażone na rozwój człowieka. Wraz z rozwojem rolnictwa i wypasem zwierząt gospodarskich, naturalnie występująca roślinność zanika, pozostawiając ograniczone zasoby dla małych ssaków będących ofiarami kotów pustynnych.

Zdziczałe psy i koty również stanowią zagrożenie dla kotów pustynnych w postaci możliwości przeniesienia chorób, ale i drapieżnictwa.

kot pustynny 2
fot. Save Wild Cats Foundation

Zdarza się, że koty pustynne tępione są przez lokalnych hodowców drobiu – w odwecie za zabijanie ich inwentarza. Niewielkie rozmiary i uroczy wygląd bywają też przyczyną odławiania młodych kotów pustynnych w celu przeznaczenia ich na zwierzęta domowe.

Obecnie podejmowane są działania na rzecz ochrony przyrody, mające na celu pomoc kotom pustynnym, w tym prawa zapobiegające polowaniom na ten gatunek i obszary chronione w kilku rodzimych siedliskach na Bliskim Wschodzie i w Afryce. Na szczęście, w kilku krajach (w tym w Tunezji) polowanie na ten gatunek już jest zakazane. 

Koty pustynne z sukcesem hodowane są w ogrodach zoologicznych. W Polsce zobaczyć je można m.in. w zoo w Gdańsku.

Pierwsza publikacja: 09.07.2024

Podziel się tym artykułem:

logo swcf
Save Wild Cats Foundation

Założona w 2019 roku, Fundacja Save Wild Cats jest zaangażowana w ochronę najbardziej zagrożonych gatunków dzikich kotów. Naszym głównym celem jest badanie i doskonalenie metod pozyskiwania komórek rozrodczych oraz zbierania materiału genetycznego. W długoterminowej perspektywie chcemy wykorzystać metody wspomaganego rozmnażania do odtworzenia zagrożonych gatunków i zwiększenia populacji dzikich kotów.

Zobacz powiązane artykuły

02.07.2024

Dlaczego koty śpią w dziwnych miejscach?

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty

Koty przesypiają od 12 do 16 godzin dziennie. Być może dlatego wydaje się nam, że znają więcej pozycji i miejsc do spania, niż jakiekolwiek inne zwierzęta. Ale dlaczego wybierają ciasne pudełko zamiast miękkiej kanapy?

dlaczego koty śpią w dziwnych miejscach

undefined

12.06.2024

Czy pogoda wpływa na kocie nastroje?

Ten tekst przeczytasz w 4 minuty

Pogoda z powodzeniem może wpływać na kocie samopoczucie. Brak słońca, ulewny deszcz, burze – to wszystko wprawia mruczka w konkretny nastrój.

pogoda wpływa na kota

undefined

11.06.2024

Dlaczego koty kładą na nas łapki? 3 zaskakujące powody

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty

W grę w łapki mruczki nie mają sobie równych. Ich (przeważnie) muszą być na wierzchu. Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego koty kładą na nas łapki?

dlaczego koty kładą na nas łapki

undefined

null

Bądź na bieżąco

Zapisz się na newsletter i otrzymuj raz w tygodniu wieści ze świata kotów!

Zapisz się