03.06.2024

Ocelot i jego krewniacy, czyli małe koty Ameryki Południowej i Środkowej

logo swcf

Save Wild Cats Foundation

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty

Ocelot jest największym przedstawicielem swojego rodzaju – Leopardus, w obręb którego wchodzi od kilku do kilkunastu gatunków i podgatunków (w zależności od badań). Charakterystyczną cechą ocelota jest jego piękna, lśniąca sierść, która powoduje również, że ten kot jest cennym łupem dla kłusowników.

ocelot leopardus

fot. Save Wild Cats Foundation

Mniejsza wersja jaguara?

Na pierwszy rzut oka ocelot i jaguar mają pewne podobieństwa. Oba gatunki należą do rodziny kotowatych, oba mają cętki na sierści i ojczyzną obu jest Ameryka Południowa. Różnią się jednak nie tylko wielkością – ocelot osiąga masę ciała do 16 kg, podczas gdy jaguar może ważyć nawet 90 kg. Koty te różni także ich systematyka – jaguar to krewny lwa i  tygrysa (wielkie koty – Pantherinae), a ocelot to przedstawiciel małych kotów (Felinae), a więc bliżej mu do rysia, czy karakala.

Rejon występowania ocelota obejmuje większość Ameryki Południowej (poza najzimniejszymi południowymi i górskimi obszarami) oraz Amerykę Środkową. Na północy obszar występowania sięga do Meksyku, Arizony oraz Teksasu.

Naukowcy wyróżniają dwa podgatunki ocelota: północny (Leopardus pardalis pardalis) – zamieszkujący Amerykę Środkową i Meksyk oraz południowy (Leopardus pardalis mitis) – obejmujący swoim zasięgiem występowania Amerykę Południową aż do północnej Argentyny.

ocelot tygrysi
fot. Save Wild Cats Foundation

Nocny łowca

Dieta ocelota jest zróżnicowana w zależności od lokalnej dostępności pokarmu. Kot ten może polować na małe i średnie ssaki, ptaki, ale także gady, płazy, ryby, a nawet i kraby. Zdarza się mu także zapolować na zwierzęta domowe.

Głównymi wrogami ocelota, poza ludźmi, są jaguary, pumy oraz psy. Aby uniknąć konfrontacji z większymi drapieżnikami, oceloty prowadzą głównie zmierzchowy i nocny tryb życia, a dnie spędzają ukryte wśród gałęzi. W ciągu nocy ocelot może pokonać dystans 3-6 km w poszukiwaniu pożywienia. 

Bliscy krewni ocelota

Wśród innych gatunków z rodzaju Leopardus najpopularniejszymi są bez wątpienia margaj, oncilla oraz kot andyjski. Do mniej znanych zaliczyć można kota pampasowego, kodkoda oraz kota argentyńskiego.

Margaj (Leopardus wiedii) to gatunek, którego zasięg występowania w dużym stopniu pokrywa się z zasięgiem ocelota. Jest on jednak zdecydowanie mniejszy – jego masa ciała dochodzi do maksymalnie 4,5 kg. Kot ten charakteryzuje się długimi kończynami oraz ogonem (może on mieć nawet pół metra). Charakterystyczną cechą margaja jest umiejętność schodzenia z drzewa głową w dół.

Oncilla (Leopardus tigrinus) zwana inaczej kotem tygrysim zamieszkuje północną część kontynentu południowoamerykańskiego. Jest mniejsza nawet od margaja, bo osiąga masę ciała do 2,5kg. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody klasyfikuje ten gatunek jako narażony na wyginięcie.

Kot argentyński (Leopardus geoffroyi) – gatunek przystosowany do życia w zimniejszych, południowych regionach kontynentu – w Gran Chaco  oraz Patagonii. Jego futro przybiera bardziej szary odcień.

Kot andyjski (Leopardus jacobita) – jeden z najrzadszych kotów świata. Uznawany jest za zagrożony wyginięciem, a populacja liczy nie więcej niż 1500 osobników. Jak sama nazwa wskazuje, kot ten zamieszkuje Andy – górskie i niedostępne tereny. Wyglądem może bardziej przypominać manula niż ocelota. Wyróżnia się kilka małych odizolowanych subpopulacji w Argentynie, Chile, Peru oraz Boliwii. Gatunek ten jest bardzo podobny do swojego krewnego – kota pampasowego.

ocelot wielki
fot. Save Wild Cats Foundation

Pierwsza publikacja: 22.05.2024

Podziel się tym artykułem:

logo swcf
Save Wild Cats Foundation

Założona w 2019 roku, Fundacja Save Wild Cats jest zaangażowana w ochronę najbardziej zagrożonych gatunków dzikich kotów. Naszym głównym celem jest badanie i doskonalenie metod pozyskiwania komórek rozrodczych oraz zbierania materiału genetycznego. W długoterminowej perspektywie chcemy wykorzystać metody wspomaganego rozmnażania do odtworzenia zagrożonych gatunków i zwiększenia populacji dzikich kotów.

Zobacz powiązane artykuły

12.06.2024

Czy pogoda wpływa na kocie nastroje?

Ten tekst przeczytasz w 4 minuty

Pogoda z powodzeniem może wpływać na kocie samopoczucie. Brak słońca, ulewny deszcz, burze – to wszystko wprawia mruczka w konkretny nastrój.

pogoda wpływa na kota

undefined

11.06.2024

Dlaczego koty kładą na nas łapki? 3 zaskakujące powody

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty

W grę w łapki mruczki nie mają sobie równych. Ich (przeważnie) muszą być na wierzchu. Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego koty kładą na nas łapki?

dlaczego koty kładą na nas łapki

undefined

05.06.2024

Czy twój mruczek to kocia przylepa?

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty

Uczuciowy i towarzyski kot to sama radość dla opiekuna. Trafiają się jednak mruczki, których uwielbienie urasta do naprawdę dużych rozmiarów…

kocia przylepa

undefined

null

Bądź na bieżąco

Zapisz się na newsletter i otrzymuj raz w tygodniu wieści ze świata kotów!

Zapisz się