08.01.2021

TEST: Jak dobrze znasz kocie zwyczaje?

Nikoletta Parchimowicz

Nikoletta Parchimowicz

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty

Geniusz, aspirujący znawca czy może laik? Jaki jest stopień twojego wtajemniczenia w kocie sprawki? Sprawdź się w naszym teście, odpowiedz na pytania i podziel się wynikami!

kocie zwyczaje TEST

fot. Shutterstock

Świat kotów i świat ludzi wzajemnie się przenikają, ale nie są i nie będą tym samym światem. Jednak żyjąc pod jednym dachem, warto znać i rozumieć zachowania współlokatora. A czy ty znasz kocie zwyczaje? Sprawdź to w naszym teście!

Jak dobrze znasz kocie zwyczaje?

U kotów wspaniała jest ich nieskończona różnorodność. Zarówno jeśli chodzi o wygląd, jak i o charakter. Ale pod futerkiem jakiejkolwiek barwy i jakiejkolwiek osobowości znajdziemy wiele podobieństw i stałych elementów. I choć każdy mruczek jest inny, to wiele z tych zwyczajów wspólnych jest dla całej kociej rodziny. Odpowiedz na pytania, zapisz na kartce wybraną odpowiedź, a na końcu policz ilość prawidłowych odpowiedzi. Następnie dowiedz się, na jakim etapie kociego wtajemniczenia się znajdujesz. Powodzenia!

1. Koty stroszą sierść (piloerekcja), ponieważ:

A. Jest im zimno.

B. Strosząc sierść na grzbiecie i ogonie, chcą się optycznie stać większe, a przez to teoretycznie groźniejsze.

C. To odziedziczona po przodkach cecha oznaczająca podporządkowanie.

2. Dlaczego kot poluje w samotności?

A. Ponieważ poluje na małe ofiary i nie byłoby się czym dzielić z innymi.

B. Nie chce zdradzać innym swojej strategii.

C. To charakterystyczna cecha tych zwierząt, żaden gatunek kotów nie poluje w stadzie.

3. Dlaczego koty kopią w kuwecie?

A. Bo lubią się bawić żwirkiem.

B. Informują nas przez to, że czas posprzątać.

C. Zakopują swoje odchody, żeby ukryć ich zapach przed potencjalnymi ofiarami i innymi drapieżnikami.

4. Większość kotów nie lubi, gdy dotyka się je po brzuszku, ponieważ:

A. Mają tam łaskotki.

B. To delikatna strefa i koty bronią jej bezpieczeństwa.

C. Boją się, że się pobrudzi.

5. Dlaczego kot wtyka swój zadek w twarz człowieka?

A. Bo nie chce na nas patrzeć.

B. To wyraźna sugestia, że jest głodny.

C. To oznaka sympatii, kot chce, byśmy wymienili się z nim zapachami.

6. Koty nie lubią słodkości, ponieważ:

A. Nie czują słodkiego smaku.

B. Słodki smak przyciąga inne drapieżniki.

C. Po cukrze bolą je brzuszki.

7. Dlaczego koty zrzucają różne przedmioty?

A. Bo im się nie podobają.

B. Bo chcą wprawić je w ruch i się nimi pobawić.

C. Na złość człowiekowi.

8. Dlaczego koty podgryzają sobie nawzajem wąsy?

A. To element wzajemnej pielęgnacji.

B. Okazują w ten sposób swoją dominację.

C. To oznaka sympatii.

9. Kot macha ogonem:

A. Gdy jest zadowolony.

B. Gdy się boi.

C. Gdy jest zaniepokojony lub zdenerwowany.

10. Dlaczego koty piją tak mało wody?

A. Większość płynów pobierają z pokarmu.

B. Nie lubią smaku wody.

C. Koty boją się wody, dlatego jej nie piją.

 

To już wszystkie pytania – teraz czas na wynik!

Prawidłowe odpowiedzi

1-B, 2-A, 3-C, 4-B, 5-C, 6-A, 7-B, 8-B, 9-C, 10-A

Wynik TESTU: Jak dobrze znasz kocie zwyczaje?

Koci znawca: 9-10 punktów

Brawo! Czyżbyś był kocim ekspertem? Cieszy nas twoja wiedza. Zachęcamy do rozwiązania innych naszych testów, by potwierdzać i rozwijać swoją „kocioświadomość”!

Jesteś na dobrej drodze: 6-8 punktów

Ilość punktów, które uzyskałeś, wygląda obiecująco. Choć nie jesteś jeszcze mistrzem, to twoje pojęcie o kocich zachowaniach jest dość rozległe. No ale zawsze mogłoby być lepiej, dlatego zachęcamy do poprawki!

Czas na naukę: 0-5 punktów

Kocie zwyczaje bywają zaskakujące, a czasami niezrozumiałe. Szczególnie dla ciebie. By lepiej zrozumieć te zwierzęta, musisz poświęcić więcej czasu na ich poznanie. Na naszym portalu znajdziesz wiele ciekawych artykułów wyjaśniających kocią naturę.

Podziel się tym artykułem:

Nikoletta Parchimowicz
Nikoletta Parchimowicz

Miłośniczka kotów, catsitterka, behawiorystka. Piszę o kotach od wielu lat. O ich naturze uczę się natomiast, odkąd pamiętam. Czuję z kotowatymi niesamowitą więź i porozumienie.

Koty i Psy - E-booki (1).png

Pobierz darmowy poradnik!

Zapisz się na newsletter i odbierz ebook „Poznaj całą prawdę o kotach” całkowicie za darmo

Zapisz się

REKLAMA zniknie za 10s

REKLAMA zniknie za 10s