Jakie mięso jest najlepsze dla kota?

author-avatar.svg

Joanna Nowakowska

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty

Kot nie może być wegetarianinem, bo białko roślinne nie zawiera tauryny, a białko zwierzęce jest dla niego głównym źródłem energii.

mięso dla kota

fot. Shutterstock

Mruczki to zdecydowanie mięsożerne zwierzęta. Dlatego w ich diecie powinno przeważać dobrej jakości mięso. Z kolei warzywa i inne produkty roślinne powinny być jedynie dodatkiem i urozmaiceniem, a nie podstawą diety. Zatem, jakie mięso dla kota będzie najlepsze?

Mięso dla kota

  • Najbardziej wartościowe dla kotów jest mięso przerośnięte, ze ścięgnami, żyłami i tłuszczem. Polecane rodzaje to wołowina (bogate źródło tauryny!), drób, cielęcina, królik, jagnięcina, ryby słodkowodne, ryby morskie z wolnych połowów. Nie poleca się wieprzowiny z uwagi na zagrożenie wirusową chorobą Aujeszkego. Chyba że mięso pochodzi z państwa wolnego od tej choroby (np. kraje skandynawskie).
  • Mięso dla kota powinno być lekko zagotowane lub sparzone, by zabić bakterie (np. salmonelli) i pasożyty. Przemrażanie w warunkach domowych się nie sprawdzi – potrzebna jest temperatura poniżej -20 stopni C.
  • Mięso można podawać zmielone lub pokrojone na paseczki.
  • Żołądki drobiowe serwujmy po zagotowaniu i pokrojeniu (są dość twarde).

właściciel karmi kota

  • Serca – drobiowe lub wołowe – dostarczają wartościowych protein. Nie usuwajmy otoczki tłuszczu.
  • Wątróbka – drobiowa lub wołowa – jest cennym źródłem witaminy A i żelaza. Jednak nadmierna jej ilość może spowodować zatrucie witaminą A i toksynami, które gromadzi wątroba. Powinna być podgotowana lub sparzona. Surowa może powodować rozwolnienie, a nadmiernie przegotowana – zaparcia. Wątróbkę można podać dwa razy w tygodniu.
  • Nerki to świetne źródło żelaza i witamin. Należy je moczyć w wodzie przed podaniem przez kilka godzin, by zmiękły.

 

  • Szpik kostny i chrząstki są doskonałymi dodatkami do pożywienia. Ważne: kości drobiowe podajemy wyłącznie surowe! Po zagotowaniu stają się zbyt kruche i mogą przebić jelita. Chrząstki i kości najlepiej zmielić przed podaniem.
  • Mięso z ryb to bogate źródło białka i kwasów omega-3 i omega-6. Najlepiej podawać je gotowane i pozbawione ości, bez przypraw, nigdy wędzone czy pieczone. Nie wolno serwować kotu wnętrzności, szczególnie wątroby. Wybierajmy ryby pochodzące z naturalnego środowiska, nie z intensywnych hodowli (mniej skażone chemią). Jeden posiłek rybny w tygodniu będzie świetną odmianą w diecie zdrowego kota (ryby nie służą mruczkom z problemami urologicznymi).
Pierwsza publikacja: 25.04.2022

Podziel się tym artykułem:

author-avatar.svg

Zobacz powiązane artykuły

01.10.2024

Kulinarne rozpieszczanie: 5 powodów, by podawać kotu zupki

Ten tekst przeczytasz w 4 minuty

Kocie zupki - korzystny i smakowity dodatek, czy może jednak zbędna fanaberia? Możesz być zaskoczony - ta forma pokarmu ma liczne zalety! Sprawdź z nami, dlaczego warto skorzystać z takiego urozmaicenia.

5 powodów by podawać kotu zupki

undefined

04.09.2024

Jaka woda powinna znaleźć się w kociej miseczce?

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty

Zwykła kranówka czy mineralna z butelki? Jaka woda jest najkorzystniejsza dla kota?

jaka woda dla kota

undefined

01.09.2024

Po czym poznać, że dobrze karmię kota? Na co zwrócić uwagę?

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty

Koty bywają wybredne, nie wszystko im w smak, a my musimy zadbać o to, by dostawały wszystkie potrzebne składniki. Na co zwrócić uwagę, wybierając karmę dla pupila? Kilka rzeczy koniecznie trzeba wziąć pod uwagę!

po czym poznać, że dobrze karmię kota?

undefined

null

Bądź na bieżąco

Zapisz się na newsletter i otrzymuj raz w tygodniu wieści ze świata kotów!

Zapisz się