09.09.2018
Tajemnicze dodatki w kociej karmie – co jest czym?
Joanna Nowakowska
Ten tekst przeczytasz w 4 minuty
Kocia karma jaka jest, każdy widzi. Ale czy na pewno wiesz, co wsypujesz każdego ranka do miseczki swojego kota?
fot. Shutterstock
Yucca Schidigera, kurkuma, nagietek, cykoria i inne zagadkowe niemięsne składniki – dlaczego trafiają do kociej karmy? Sprawdź, jak działają dodatki w kociej karmie!
Nie tylko mięsem kot żyje
Dla zdrowia i urody potrzeba całej baterii witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy. To one – obok wysokiej wartości białka zwierzęcego – decydują o tym, czy dany posiłek możemy uznać za godny podniebienia naszego wypieszczonego kiciusia.
Tak samo jak w ludzkiej diecie, także w kociej lepsze jest naturalne niż sztuczne – dlatego wielu producentów karm dodaje do swoich produktów starannie dobrane zioła, warzywa, owoce a nawet morskie algi, zamiast „chemii”. Tajemniczo brzmiące i zaskakujące składniki na etykiecie karmy mają swoje znaczenie. W naturze kot nie jada jabłek, gruszek ani korzenia cykorii, rzadko skubie miętę czy rozmaryn. A jednak te produkty trafiają do kocich karm. Dlaczego?
Właśnie ze względu na bogactwo witamin, przeciwutleniaczy, mikroelementów, działanie oczyszczające na organizm, antyalergiczne, odkażające, antybakteryjne, pomoc w trawieniu i pasażu treści pokarmowej, działanie odkłaczające a nawet odchudzające.
By karma nie pleśniała, nie psuła się, konieczne jest konserwowanie – zamiast dodawać sztuczne środki chemiczne lepiej postawić na naturalne tokoferole i zioła, na przykład rozmaryn. Dodatkowo składniki te działają antyoksydacyjnie na koci organizm, wydłużają życie zwierzęcia i nie trują.
Taka kocimiętka, nie tylko pobudza kota do zabawy, ale też robi kotu dobrze po zjedzeniu – działa bakteriobójczo, przeciwskurczowo, uspokajająco, pomaga w przypadku niestrawności.
Yucca Schidigera – to dzięki niej zapach odchodów kota staje się mniej nieprzyjemny. Działa też przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwskurczowo, oczyszcza wątrobę i nerki. A to nie jedyne dodatki w kociej karmie.
Nasiona kopru, kurkuma, żurawina są bogate w błonnik, witaminy, minerały, to dobre przeciwutleniacze, działają też przeciwzapalnie. Pomagają chronić organizm przed zakażeniem i dolegliwościami przewodu pokarmowego.
Cykoria to świetna pożywka dla pożytecznych bakterii jelitowych, poprawia równowagę flory w jelitach, korzystnie wpływa na syntezę witamin w jelitach, zapewnia lepsze wchłanianie składników odżywczych.
Rumianek odstresowuje, działa antyalergicznie, pomaga w problemach skórnych.
Nagietek, lucerna, kozieradka, mięta – działają antybakteryjnie w układzie trawiennym i wspomagają pracę jelit.
Pulpa buraczana – z jednej strony zbędny wypełniacz, z drugiej – doskonała „szczoteczka” czyszcząca jelita i pomagająca zwalczać nadmierny koci apetyt, szczególnie u kanapowych mruczków z tendencjami do tycia. Działa na organizm kota podobnie jak otręby pszenne na ludzi.
Które dodatki w kociej karmie są szczególne cenne?
Mniszek lekarski
Pomaga walczyć z alergią u kotów, problemami trawiennymi, działa odtruwająco. Liście i korzeń są bardzo bogate w witaminy, antyoksydanty i błonnik. Jest dodawany do niektórych karm dla kotów. Alternatywnie można samemu dodać szczyptę suszonego i rozdrobnionego mniszka do mokrej karmy.
Ważne: roślinkę zbieramy wyłącznie z terenów czystych, nieskażonych spalinami i środkami ochrony roślin. Odróżniamy też pożytecznego mniszka od trującego mleczu! (mlecz ma długą łodygę z liśćmi, u mniszka liście wyrastają tuż przy ziemi, brak łodygi).
Żurawina
Bywa dodawana do karm lepszej jakości. Zapewnia doskonałą profilaktykę układu moczowego, chroni przed podrażnieniami, pomaga zwalczać zakażenia bakteryjne. Jest bogata w witaminę C i antyoksydanty, opóźnia proces starzenia organizmu, zapewnia lśniącą sierść i zdrową skórę, wspomaga system immunologiczny. Jeśli twojemu kotu zdarzają się częste zapalenia pęcherza lub wpadki kuwetowe, koniecznie wzbogać jego dietę w żurawinę – efekt gwarantowany!
Niesłodzony jogurt naturalny
Nie zawiera laktozy, dlatego jest dobrze trawiony przez organizm kota.
Jest bogatym źródłem białka, wapnia, potasu i magnezu, oraz dostarcza pożytecznych bakterii probiotycznych, takich jak na przykład Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Regulują one pracę przewodu pokarmowego. Jeśli twój kot cierpi na biegunkę lub zaparcia, naturalny jogurt przyniesie mu ulgę.
Jaja
Nie ma na Ziemi innego źródła równie łatwostrawnego białka – jego strawność sięga aż 95 procent. Dodatkowo to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Żółtko lepiej podawać surowe – podczas gotowania traci nawet 40 procent wartości odżywczych. A co z białkiem? Zdania są podzielone. Według jednych kotom nie wolno podawać surowego białka, gdyż zawiera ono awidynę, która wiąże witaminę H (biotynę), co prowadzi do poważnych schorzeń skóry. Według innej opinii surowe białko można kotu podawać, soki żołądkowe unieczynniają bowiem awidynę, byle białko podawane było PRZED żółtkiem (bogatym w biotynę właśnie).
Mięso i podroby w otoczce tłuszczu
Wybieraj dla kota nie suche i wybitnie chude mięso, lecz z dodatkiem tłuszczyku. Lepsze od chudej piersi jest ciemniejsze (i bardziej tłuste) mięso z udek i skrzydełek; nie oczyszczaj serc drobiowych, lecz serwuj je kotu wraz z otoczką tłuszczu.
Tłuszcz zwierzęcy dostarcza odpowiedniej dawki energii, witamin i kwasów tłuszczowych, zapewniających dobry stan okrywy włosowej i elastyczność skóry, zdrowe serce i narządy wewnętrzne, odpowiednią profilaktykę przeciwcukrzycową. Jest nośnikiem dla witamin i sprawia, że karma lepiej smakuje.
Ryby
Są bogatym źródłem kwasów Omega 3, korzystnie wpływają na skórę i sierść, wspomagają układ odpornościowy i nerwowy, obniżają ciśnienie, dobrze wpływają na serce. Najwięcej kwasów Omega 3 znajduje się w łososiu. Polecane i bezpieczne dla kota są też: pstrąg, węgorz, halibut, dorsz, szczupak, okoń, flądra. Lepiej unikać tuńczyka – może zawierać dużo rtęci. Niektóre inne gatunki ryb zawierają substancje rozkładające witaminy i żelazo. Nie podajemy ryb wędzonych i z ludzkich puszek – zawierają zbyt dużo soli i przypraw szkodliwych dla kotów.
Morszczyn i inne morskie algi
Algi morskie to bogactwo minerałów i składników odżywczych wspomagających zdrowie i sierść. Zawierają dużo jodu. Obecność alg w diecie sprzyja intensywniejszemu zabarwieniu sierści. To cenne dodatki w kociej karmie.
To najczęściej występujące w gotowych karmach „nieżywieniowe” dodatki. To one decydują, czy dana karma zasługuje na miano superpożywienia.
Zobacz powiązane artykuły
13.01.2025
Jak dawkować kocią karmę? Sprawdź, ile karmy powinien dostawać twój kot!
Ten tekst przeczytasz w 5 minut
Nie jesteś pewien, jak dawkować kocią karmę? Podpowiadamy, jak duże powinny być posiłki twojego mruczka w zależności od jego wieku i wielkości!
undefined
09.01.2025
Czy kot może jeść ryż?
Ten tekst przeczytasz w 4 minuty
Debata na temat ryżu w kociej diecie jest wciąż żywa. Jedni uważają, że absolutnie nie powinien się w niej znaleźć, inni zaś, że może stanowić jej element. Czy kot może jeść ryż? Sprawdź!
undefined
06.01.2025
Czego nie może jeść kot? Pokarmy szkodliwe i zakazane dla kotów
Ten tekst przeczytasz w 5 minut
Tych kilka produktów często ląduje w kociej diecie, ponieważ uważa się je za kocie delicje. Tymczasem są dla nich po prostu szkodliwe! Sprawdź, co znajduje się na liście produktów zakazanych dla kotów i nie podawaj ich swojemu pupilowi!
undefined