Wielkanocny mus z kurczaka i groszku dla kota

author-avatar.svg

Koty.pl

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty

Pies czy kot też chętnie zjedzą coś ekstra w święta. Coś, co sami przyrządzimy i doprawimy sercem!

Wielkanocny mus dla kota

fot. Igor Grątkowski

Wielkanoc to radosny czas dla ludzi i… niezła próba charakteru dla każdego domowego kota. Sprzątanie, goście, dekoracje – w spokojnym dotąd domu nagle tyle się dzieje! Nie wspominając o zastawionym przysmakami stole… Symfonia zapachów nęci koci nosek i w niejednym mruczku obudzi instynkt prawdziwego łowcy. W wielu domach nie obędzie się bez pilnowania talerzy. Chyba, że w tym roku uwzględnimy naszego zwierzaka w wielkanocnym menu i umieścimy na liście świątecznych potraw coś tylko dla niego – wielkanocny mus dla kota.

Wielkanoc? Niech kot też świętuje!

Przepis jest prosty – każdy z nas bez problemu wykona go przy niewielkim nakładzie czasu. Kompozycja smakowitych składników powinna zadowolić podniebienie nawet bardzo wybrednego mruczka – z pewnością będzie zadowolony z urozmaicenia codziennej diety. My z kolei zyskujemy możliwość, by zrobić coś specjalnie dla ukochanego zwierzaka – gotowanie z myślą o naszym futrzaku bez wątpienia zapewni mile spędzone chwile w zaciszu naszej kuchni. Niewykluczone, że w asyście samego zainteresowanego…

Masz ochotę spróbować? Listę składników i wszelkie potrzebne instrukcje znajdziesz poniżej. Sprawdź, jak przygotować wielkanocny mus dla kota – krok po kroku.

Wielkanocny mus dla kota z kurczaka i groszku

12-16 porcji

  • filet z kurczaka ok. 300 g
  • marchew 1 szt.
  • ugotowane żółtko 2 szt.
  • serek bez laktozy 400 g
  • zielony groszek (mrożony) 100 g
  • żelatyna 6 łyżeczek

Filet zalej zimną wodą (1 l), zagotuj, usuń szumowiny, dodaj marchew, gotuj mniej więcej godzinę. Wystudź. Mięso i marchew zmiksuj w malakserze razem z połową serka, żółtkami i chochlą wywaru. W drugiej chochli bulionu rozpuść połowę żelatyny, przestudź, połącz z musem i przelej do formy wyłożonej folią spożywczą.

Groszek wrzuć do pozostałego bulionu, gotuj 6-7 minut. W gorącym rosole rozpuść pozostałą żelatynę, zmiksuj całość z resztą serka i przelej do drugiej foremki. Oba musy wstaw do lodówki do stężenia na mniej więcej 2-3 godziny.

Spróbujecie? Dajcie znać, czy wypróbowaliście przepis i napiszcie w komentarzach, jak na wielkanocny mus zareagowały wasze mruczki!

Autor: Beata Grątkowska

Podziel się tym artykułem:

author-avatar.svg
Koty.pl

Koty.pl to portal tworzony przez specjalistów, ekspertów ale przede wszystkim przez miłośników zwierząt.

Koty i Psy - E-booki (1).png

Pobierz darmowy poradnik!

Zapisz się na newsletter i odbierz ebook „Poznaj całą prawdę o kotach” całkowicie za darmo

Zapisz się