Jakie mięso jest najlepsze dla kota?

Kot nie może być wegetarianinem, bo białko roślinne nie zawiera tauryny, a białko zwierzęce jest dla niego głównym źródłem energii.
Mruczki to zdecydowanie mięsożerne zwierzęta. Dlatego w ich diecie powinno przeważać dobrej jakości mięso. Z kolei warzywa i inne produkty roślinne powinny być jedynie dodatkiem i urozmaiceniem, a nie podstawą diety. Zatem, jakie mięso dla kota będzie najlepsze?
Mięso dla kota
- Najbardziej wartościowe dla kotów jest mięso przerośnięte, ze ścięgnami, żyłami i tłuszczem. Polecane rodzaje to wołowina (bogate źródło tauryny!), drób, cielęcina, królik, jagnięcina, ryby słodkowodne, ryby morskie z wolnych połowów. Nie poleca się wieprzowiny z uwagi na zagrożenie wirusową chorobą Aujeszkego. Chyba że mięso pochodzi z państwa wolnego od tej choroby (np. kraje skandynawskie).
- Mięso dla kota powinno być lekko zagotowane lub sparzone, by zabić bakterie (np. salmonelli) i pasożyty. Przemrażanie w warunkach domowych się nie sprawdzi – potrzebna jest temperatura poniżej -20 stopni C.
- Mięso można podawać zmielone lub pokrojone na paseczki.
- Żołądki drobiowe serwujmy po zagotowaniu i pokrojeniu (są dość twarde).

- Serca – drobiowe lub wołowe – dostarczają wartościowych protein. Nie usuwajmy otoczki tłuszczu.
- Wątróbka – drobiowa lub wołowa – jest cennym źródłem witaminy A i żelaza. Jednak nadmierna jej ilość może spowodować zatrucie witaminą A i toksynami, które gromadzi wątroba. Powinna być podgotowana lub sparzona. Surowa może powodować rozwolnienie, a nadmiernie przegotowana – zaparcia. Wątróbkę można podać dwa razy w tygodniu.
- Nerki to świetne źródło żelaza i witamin. Należy je moczyć w wodzie przed podaniem przez kilka godzin, by zmiękły.
- Szpik kostny i chrząstki są doskonałymi dodatkami do pożywienia. Ważne: kości drobiowe podajemy wyłącznie surowe! Po zagotowaniu stają się zbyt kruche i mogą przebić jelita. Chrząstki i kości najlepiej zmielić przed podaniem.
- Mięso z ryb to bogate źródło białka i kwasów omega-3 i omega-6. Najlepiej podawać je gotowane i pozbawione ości, bez przypraw, nigdy wędzone czy pieczone. Nie wolno serwować kotu wnętrzności, szczególnie wątroby. Wybierajmy ryby pochodzące z naturalnego środowiska, nie z intensywnych hodowli (mniej skażone chemią). Jeden posiłek rybny w tygodniu będzie świetną odmianą w diecie zdrowego kota (ryby nie służą mruczkom z problemami urologicznymi).
Autor: Joanna Nowakowska
Array
To też cię zainteresuje
Pionowy odkurzacz w kocim domu
Wypełnij ankietę i odbierz e-book!
365 dni miłości. Oto 5 rzeczy, które s...
Robot sprzątający dla domu z futrzakie...
5 prostych trików na to, by twój dom s...
Odbierz darmowy e-book od Koty.pl!
Czym jest profilaktyka weterynaryjna?
Uczta dla prawdziwego mięsożercy
Czym karmić kota po kastracji?
Jak dawkować kocią karmę?
Czy koty potrzebują więcej jedzenia, g...
Anthony Hopkins pokazał, jak spędza kw...
Te dane łamią serca kociarzy! Okazuje ...
Quiz: Jakim typem kota domowego jesteś...
Puszka albo psikus. Dlaczego mój kot c...