Lepiej też, żeby chory kot zjadł cokolwiek niż nic, dlatego choremu niejadkowi trzeba dietę urozmaicać i nakłaniać go do jedzenia, a w razie potrzeby – żywić sondą nosową lub przełykową.
Dieta – wskazówki:
Źródło białka:
Unikać mięsa wołowego, podrobów i karm komercyjnych z dużą ilością chemicznych konserwantów.
O wiele lepiej podawać jaja, sery, mięso z kurczaka i indyka, ryby, mięso królicze, jagnięcinę, soję, małże.
Źródło węglowodanów:
Gotowany ryż biały lub ciemny, płatki jęczmienne, kasza kukurydziana, ewentualnie gotowane gniecione ziemniaki.
Źródło tłuszczów:
Olej słonecznikowy, tran, tłuszcz z kurczaka, oliwa z oliwek lub pestek winogron.
Źródło witamin:
Tabletki multiwitamina dla ludzi (1/4 tabl. na kota dziennie).
Dodatki smakowe:
Rosół z kury, sos sojowy, galarety, tuńczyk.
Przykłady diety
1.
120 g mięsa kurczaka, indyka lub jagnięciny
2 duże gotowane na twardo jaja
2 szklanki gotowanego ryżu bez soli
1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego lub oliwy
5 g węglanu wapnia
1/8 łyżeczki od herbaty zamiennika soli – chlorek potasu
Dodatek witaminowy w proszku.
2.
1/4 szklanki gotowanych piersi kurczaka
30 g małży w puszkach
1/2 szklanki ryżu długoziarnistego gotowanego
1 łyżka stołowa tłuszczu z kurczaka
1/8 łyżeczki od herbaty chlorku potasu
400 miligramów wapnia
1/4 tabletki witaminy B-kompleks
Materiał udostępniony przez Jakuba Kliszcza, lekarza stażysty kliniki weterynaryjnej „Bemowo”