REKLAMA
REKLAMA

09.04.2021

TEST: Jak dobrze znasz mapę kociego ciała?

Nikoletta Parchimowicz

Nikoletta Parchimowicz

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty

Czy mapa kociego ciała to dla ciebie fizyka kwantowa, a może raczej bułka z masłem? Sprawdź to w naszym teście!

mapa kociego ciała

fot. Shutterstock

REKLAMA

Organizm kota domowego to idealny mechanizm, który zapewnił gatunkowi przetrwanie wielu ciemnych wieków. Zapewnił mu idealne dostosowanie do życia nie tylko w środowisku naturalnym, ale także na domowych kanapach. A to dlatego, że kot w zaskakująco skuteczny sposób potrafi zjednać sobie sympatię ludzi, którzy chętnie goszczą go w swoich ciepłych domach. Mapa kociego ciała jest jednak skomplikowana. Poznanie jej wymaga zaangażowania, czasami umiejętności postawienia się na miejscu zwierzaka. Zrozumienie tego, jak „działa kot”, nie tylko pozwala nam tłumaczyć jego zachowanie, ale także daje możliwość nawiązania z nim wspaniałej przyjacielskiej więzi. Sprawdź, co ty wiesz o tych niesamowitych zwierzętach.

Mapa kociego ciała – jak dobrze ją znasz?

Przed tobą 10 pytań. Zapisz wybraną odpowiedź, by na końcu móc sprawdzić jej poprawność. Na ostatniej stronie czekają na ciebie wyniki i odpowiedź na pytanie: czy mapa kociego ciała jest dla ciebie znajomą dziedziną, czy jednak jeszcze wciąż tajemnicą?

1. Większość kotów najbardziej lubi być głaskana:

A: Po pyszczku i pod brodą

B: Po łapkach i po uszach

C: Po ogonie i po brzuszku

2. Trzecia powieka u kota to:

A: Niepotrzebny wybryk natury, tak samo jak wyrostek robaczkowy czy ludzkie zęby mądrości

B: Organ pełniący wiele funkcji, odpowiadający m.in. za nawilżenie oka i ochronę przed zanieczyszczeniami

C: Część niewidoczna u ras o krótkim pyszczku, np. u kotów perskich czy brytyjskich

3. Czy koty mają pępek?

A: Tak

B: Nie

C: To zależy od rasy

4. Narząd Jacobsona to:

A: Za jego pomocą zwierzę analizuje dźwięki

B: Specjalny narząd węchowy zlokalizowany na podniebieniu

C: Gruczoł okołoodbytowy wytwarzający feromony

5. Które łapki są wyposażone w większą ilość palców?

A: Każda ma tyle samo

B: Tylne

C: Przednie

6. Rzęsy kota…

A: Są piękne i długie

B: Są koloru wibrysów

C: Kot nie ma rzęs

REKLAMA

7. Jak pocą się koty?

A: Poprzez nos, dlatego mokry nos – to spocony nos

B: Tak samo, jak ludzie – pod paszkami

C: Gruczoły potowe u kota znajdują się na poduszkach łapek

8. Większość kotów nie lubi głaskania po brzuszku, bo:

A: To strefa intymna

B: To bardzo wrażliwe miejsce, brzuch jest najdelikatniejszym ośrodkiem kociego ciała

C: Brzuszek porasta najjaśniejsze futerko – kot wyjątkowo dba o jego higienę i nie lubi, gdy ktoś je dotyka

9. Koci nos:

A: Każdy jest inny i posiada niepowtarzalne „linie papilarne”

B: Nigdy nie zmienia swojego koloru

C: Najbardziej lubi zapach cytrusów

10. Gdzie na kocim ciele znajdują się wibrysy?

A: Tylko na pyszczku

B: Tylko na łapkach

C: W wielu miejscach, m.in. na pyszczku, na łapkach, z boku tułowia

Choć wiele kocich tajemnic już odkryliśmy, to o wielu wciąż nie mamy pojęcia. Zagadki kociego organizmu nie przestają nas zaskakiwać. A jak poszedł ci nasz test? Oto rozwiązanie!

1 – A, 2 – B, 3 – A, 4 – B, 5 – C, 6 – C, 7 – C, 8 – B, 9 – A, 10 – C

10-9 dobrych odpowiedzi

No, mistrz! Mapa kociego ciała nie stanowi dla ciebie zbyt wielkiego wyzwania. Znasz ją niczym własną kieszeń – wspaniale. Gratulacje!

8-5 dobrych odpowiedzi

Nie jest źle, wiesz sporo, ale kilka pytań cię zaskoczyło. Zawsze warto podszkolić się w kociej dziedzinie. Twój pupil będzie ci wdzięczny!

5-0 dobrych odpowiedzi

Nie jest najlepiej. Kot to dla ciebie jedna wielka tajemnica. No cóż… Koty to w końcu tajemnicze zwierzęta, nie da się ukryć. Zawsze jednak możesz to zmienić. Wystarczy regularnie odwiedzać stronę Koty.pl!

Podziel się tym artykułem:

Nikoletta Parchimowicz
Nikoletta Parchimowicz

Miłośniczka kotów, catsitterka, behawiorystka. Piszę o kotach od wielu lat. O ich naturze uczę się natomiast, odkąd pamiętam. Czuję z kotowatymi niesamowitą więź i porozumienie.

REKLAMA
REKLAMA
Koty i Psy - E-booki (1).png

Pobierz darmowy poradnik!

Zapisz się na newsletter i odbierz ebook „Poznaj całą prawdę o kotach” całkowicie za darmo

Zapisz się
REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA zniknie za 10s

REKLAMA zniknie za 10s