Dobra karma dla kota – jakie składniki powinna zawierać?

Jedzenie, które serwujemy naszemu mruczkowi powinno zawierać wszystkie niezbędnego składniki odżywcze. A jaka karma dla kota jest dobra?

Wysokiej jakości karma dla kota gwarantuje, że pokarm będzie przez zwierzę dobrze przyswajany, a dieta czworonoga będzie właściwie zbilansowana. Jakie surowce powinny więc znaleźć się w jej składzie?

Dlaczego kot nie może być wegetarianinem?

Kot jest zwierzęciem mięsożernym i w związku z tym podstawę jego menu musi stanowić mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. To właśnie z takich surowców mruczki czerpią większość składników odżywczych. Spośród wszystkich pokarmów, tylko mięso dostarcza tauryny i kwasu arachidonowego – składników absolutnie niezbędnych w ich diecie. Organizm kota nie jest w stanie samodzielnie syntezować tych substancji, a są one konieczne dla zachowania zdrowia. Niedostateczna ilość kwasu arachidonowego odbija się na wyglądzie sierści, zaś niedobór tauryny prowadzi do poważnych zaburzeń metabolicznych. Dlatego też zgodnie z zaleceniami norm żywieniowych karma dla kotów jest wzbogacona o ten aminokwas (do produktów dodawanych jest minimum 500 mg na każde 1000 kcal energii metabolicznej). Poszczególne gatunki mięsa różnią się między sobą zawartością składników odżywczych i wpływem na organizm czworonoga. W naturze koty spożywają surowe mięso. Pamiętajmy jednak, że koty to drapieżniki, a nie padlinożercy. Zjadają swoje ofiary na świeżo, więc nie ryzykują zatrucia np. salmonellą lub campylobacter, których pałeczki szybko namnażają się w surowym mięsie.

Ryby w diecie kota – dobry zamiennik mięsa

Choć w kociej misce powinno dominować mięso, to jednak łosoś, tuńczyk lub inne ryby są jego doskonałym zamiennikiem.  Świetnie sprawdzają się jako urozmaicenie menu lub uzupełnienie niektórych składników odżywczych – np. nienasyconych kwasów tłuszczowych. Koty lubią ryby, ponieważ ich mięso jest tłuste, a tym samym stanowi świetny nośnik smaku. Ponadto zwierzęta te czerpią energię przede wszystkim właśnie z tłuszczu i z białka. Należy serwować je po obróbce termicznej, ponieważ surowe ryby mogą utrudniać działanie części enzymów trawiennych. Pamiętajmy, że kotów nie częstujemy ani solonymi, ani wędzonymi rybami! Bezpiecznym wyjściem jest gotowa karma dla kotów z rybą.

Oleje – cenne uzupełnienie kociego menu

Oleje są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Substancje te dostarczane wraz z pożywieniem i są niezbędne dla zachowania zdrowia. Mają szeroki wpływ na organizm – na stan układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, wspierają prawidłową przemianę materii, wygaszają stany zapalne, poprawiają skład krwi i dbają o kondycję skóry i piękny wygląd sierści. Kwasy tłuszczowe występują w olejach rybich i roślinnych, tłoczonych na zimno. Olej lniany, z wiesiołka, czy z czarnuszki, a także z łososia – wszystkie te tłuszcze są cennymi dla organizmu zwierzaka składnikami.

Zboża – czy karma dla kota powinna je zawierać?

W diecie człowieka zboża są głównym źródłem węglowodanów i właśnie z tych składników czerpiemy energię. A, czy karma dla kota powinna je zawierać? Koty natomiast pobierają ją przede wszystkim z tłuszczu i z białek pochodzących z mięsa.

Z tego względu zboża czy inne pokarmy bogate w węglowodany np. ziemniaki, nie są potrzebne w ich jadłospisie. Co więcej, koty mają mniej wydajne mechanizmy umożliwiające trawienie węglowodanów – enzymy umożliwiające rozkład cukrów albo są bardzo słabo reaktywne (enzymy jelitowe i trzustkowe), albo nie ma ich wcale – w kociej ślinie nie stwierdza się aktywności amylazy. Choć mruczące czworonogi są w stanie poradzić sobie z niewielką ilością węglowodanów pochodzących ze zbóż, to jednak bezzbożowa karma dla kotów jest najwłaściwszym rozwiązaniem w ich żywieniu. Wybierając produkt dla swojego pupila – zwróćmy więc koniecznie uwagę na jego skład.


Artykuł sponsorowany