Pantera mglista – dostojna miłośniczka drzew


Pantera mglista, zwana również szarą, żyje w górskich lasach u podnóża Himalajów (od Nepalu po Asam). Spotkać ją można także na półwyspie Indochińskim i w południowych Chinach.

Pantera mglista, zwana również szarą, żyje w górskich lasach u podnóża Himalajów (od Nepalu po Asam). Spotkać ją można także na półwyspie Indochińskim i w południowych Chinach

Wygląd:

Długość tułowia wraz z głową: 60-110 cm, długość ogona: 50-90 cm, wysokość: 45-65 cm, ciężar 11-20 kg. Są to koty krótkowłose o żółtoczerwonej lub żółtoszarej czasem popielatej szacie w ciemnobrązowe lub szare kwadratowe cętki. Na twarzy i szyi mają czarne pasy oraz plamki. Ogon poprzecznie paskowany. Łapy krótkie, szeroko rozstawione. Charakterystyczne dla nich są wyjątkowo długie pazury, kły i ogon.

Rozmnażanie:

Ciąża pantery mglistej trwa około 90 dni. Zazwyczaj rodzą się 3-4 młode, o wadze 140-170 gram. Matka karmi je do 5 miesiąca życia. Pantery szare dojrzałość płciową osiągają w wieku 26 miesięcy. Żyją około 17 lat.

Tryb życia:

Pantera mglista jest niezwykle skoczna i zwinna, aż 95% życia spędza na drzewach. Nic więc dziwnego, że zwinnie się po nich poruszać (potrafi schodzić po pniu drzewa głową w dół). Polują zarówno w dzień jak i w nocy, jednak 60%  ich aktywności przypada na noc. Najczęściej ofiarami ich ataków padają małpy i ptaki a także drobne ssaki.

Ochrona:

Pantery mgliste objęte są całkowitą ochroną. Populacja ich jest jednak coraz mniejsza ze względu na kłusownictwo i kurczenie się terenów na których zamieszkują. Kłusownicy zabijają je ze względu na piękna skórę, kły oraz mięso (podawane w chińskich i tajlandzkich restauracjach jako przystawki).

Czy wiesz, że…

Pantera mglista ze względu na swoje niezwykle długie kły uważana jest za bliską krewną wymarłego gatunku kotów szablastozębnych.