Karma dla kociąt. Jak wybrać karmę dla kociaka?


Co powinna zawierać karma dla kociąt? Ile białka, tłuszczu i węglowodanów potrzebuje koci maluch? Sprawdź, jak wybrać najlepszą karmę dla kociaka!

Żywienie rosnącego kociaka to jedno z najbardziej odpowiedzialnych zadań opiekuna. Młode mruczki potrzebują właściwej dawki białka i tłuszczu, która zapewni im odpowiednie tempo wzrostu i masę energii do zabawy. Po czym poznać, jaka karma dla kociąt będzie najlepsza?

Karma dla kociąt

Kocie karmy opisane jako „kitten” lub „junior” to produkty przeznaczone dla najmłodszych mruczków. Od karm dla kotów dorosłych różnią się przede wszystkim zawartością poszczególnych składników pokarmowych – białka i tłuszczu. Karmy dla kocich maluchów będą zawierać także więcej kalorii i będą miały inne dawkowanie, zależne od wieku i wielkości rosnącego mruczka.

Porównanie zawartości składników pokarmowych w typowej suchej karmie dla kociąt i karmie dla kotów dorosłych tego samego producenta:

Składnik pokarmowyKarma dla kotów dorosłychKarma dla kociąt
Białko32%37%
Tłuszcz11,5%12%
Włókno2%1,5%

Karma dla kociąt może zawierać także przeróżne dodatki zapewniające rosnącemu organizmowi zdrowy wzrost i zapobiegające rozwojowi dolegliwości zdrowotnych w późniejszym wieku zwierzaka.

Sucha karma dla kociąt

Rozwijający się organizm młodego kota potrzebuje wysokiej dawki białka i tłuszczu, które zapewnią mu budulec i dostarczą potrzebnej dawki energii. Zapotrzebowanie kaloryczne kociaka w przeliczeniu na kilogram masy ciała jest niemal trzy razy wyższe niż kota dorosłego! Wysoka koncentracja składników pokarmowych w karmie dla kociąt sprawia, że można podawać mniejsze jej porcje, odpowiadające pojemności niewielkiego żołądka.

Wśród karm dla kociąt znaleźć można zarówno wysokiej jakości produkty, jak i diety bazujące na węglowodanach – zbożach czy ziemniakach. Trzeba pamiętać, że koty nie potrzebują w swojej diecie żadnych węglowodanów, a ich wysoka zawartość w karmie wiąże się z obniżoną ilością białka i tłuszczu. Szukając najlepszej karmy dla kociaka, powinniśmy więc dokładnie przestudiować skład dostępnych produktów i wybrać dietę bazującą na składnikach pochodzenia zwierzęcego – mięsie, rybach, podrobach i tłuszczach zwierzęcych.

Porównanie zawartości składników pokarmowych w wysokiej jakości suchej karmie dla kociąt i karmie dla kotów dorosłych tego samego producenta:

Składnik pokarmowyKarma dla kotów dorosłychKarma dla kociąt
Białko42%44%
Tłuszcz20%20%
Włókno1,8%1,8%

Mokra karma dla kociąt

Mokre karmy dla kociąt również będą miały większą koncentrację składników pokarmowych. Mogą także zawierać mniej wody, co dodatkowo podniesie kaloryczność produktu.

Porównanie zawartości składników pokarmowych w mokrej karmie dla kociąt i karmie dla kotów dorosłych tego samego producenta:

Składnik pokarmowyKarma dla kotów dorosłychKarma dla kociąt
Białko10%11%
Tłuszcz6%7%
Włókno0,5%1%
Wilgotność80%78%

Jak widać na przykładzie, zawartość białka – podobnie jak przy karmie suchej – jest wyższa. Mokra karma dla kociąt zawiera też nieco więcej tłuszczu.

Jak wybrać karmę dla kociaka? Podsumowanie!

Najlepsza sucha karma dla kociąt będzie:

  • bazować przede wszystkim na produktach pochodzenia zwierzęcego
  • zawierać dużą dawkę białka (36-48%) i tłuszczu (16-30%)
  • wzbogacona o olej rybny zawierający kwasy tłuszczowe omega-3.

Najlepsza mokra karma dla kociąt będzie zawierać:

  • znikomą dawkę węglowodanów
  • dużą dawkę białka (ponad 10%) i tłuszczu (ok. 7%)
  • dodatek oleju rybnego.

Jakie dodatki powinna zawierać karma dla kociąt?

Każda kocia karma powinna być wzbogacona o taurynę, której nie może zabraknąć również w diecie kociego malucha. Jednak to nie wszystko! Produkty przeznaczone dla najmłodszych kociaków powinny zawierać także kwasy tłuszczowe omega-3, które dodawane są do suchej lub mokrej karmy najczęściej w postaci oleju z łososia. Ważnym składnikiem karmy będą też suszone drożdże, które dostarczają kotu witamin z grupy B i substancji wspomagających rozwój odporności. Niektóre dobre karmy mogą także zawierać probiotyki pomagające we wzroście zdrowej mikroflory jelit.

Autor: Aleksandra Prochocka
Array