Gepard – najszybsze zwierzę na świecie


W starożytności podobno dawały się oswoić i pomagały ludziom w polowaniach. Zamieszkiwały wtedy całą Afrykę, Azję Południowo-Zachodnią, obecnie spotkać możne je tylko na stepach i półpustyniach na południe od Sahary.

Zamieszkiwały wtedy całą Afrykę, Azję Południowo-Zachodnią, obecnie spotkać możne je tylko na stepach i półpustyniach na południe od Sahary.

Wygląd

Długość tułowia: 120-150cm., długość ogona: 60-80cm., wysokość: 60-80cm, waga: 28-65 kg. Głowa okrągła z wysoko wysklepioną czaszką i z krótkim pyskiem. Szyja krępa, smukły i umięśniony tułów oraz dość długi, wygięty na końcu ogon. Sierść geparda jest koloru pomarańczowego lub piaskowego z drobnymi, czarnymi plamkami. Na karku i częściowo na grzbiecie zwierzęta te mają dłuższą i jaśniejszą sierść – tzw. grzywę, która zanika po okresie dojrzewania u samców. Jako jedyne koty nie mogą chować swoich pazurów.

Rozmnażanie

Dojrzałość płciową samice osiągają w wieku 2 lat, samce 2,5-3 lata. Ciąża trwa od 90 do 92 dni. Samica może urodzić do pięciu małych kociąt (ich waga to 250-280 gram). Najczęściej towarzyszą matce do osiągnięcia dojrzałości. Gepardy żyją 15 – 20 lat.

Tryb życia

Gepardy to zwierzęta stadne, jednak bardzo dobrze odnajdują się również żyjąc w pojedynkę. Polując skradają się bardzo dyskretnie, obserwują a gdy wyczują odpowiedni moment gwałtownie ruszają w kierunku ofiary. Goniąc ofiarę gepard może biec nawet z prędkością 120 km/h! Pościg kończy się po jednej, dwóch minutach. Wysiłek ten jest tak duży, że nawet jeśli polowanie zakończyło się sukcesem, to gepard… nie zjada zdobyczy od razu, ale odpoczywa około 20-30 minut przed ucztą. Gepardy polują na gazele, antylopy, gnu oraz zające.
Choć są zwierzętami lądowymi można je spotkać także na dużych, rozłożystych drzewach gdzie wypoczywają.

Ochrona

Gepardy są zwierzętami zagrożonymi wyginięciem, znajdują się pod ścisłą ochroną.

Czy wiesz, że..

Gepardy, jako jedyne z rodziny kotowatych nie potrafią ryczeć. Mogą natomiast rechotać, ćwierkać, szczekać, syczeć, mruczeć i miauczeć.